Cercar en aquest blog

divendres, 25 de novembre del 2011

Sirena

L'Institut de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya ha presentat aquesta setmana la nova versió del portal SIRENA.web. Aquest portal mostra les dades dels consums d'electricitat, gas i aigua d'una bona part dels edificis de la UPC.

Les dades són recollides amb una xarxa de sensors que donen informació en temps gairebé real d'aquestes despeses. Els nivells de cobertura dels sensors són diferents segons el consum: es monitoritzen el 99% dels consums d'electricitat, el 32% dels d'aigua i el 65% de gas. Per completar les dades històriques allà on no hi ha sensors s'introdueixen les que falten de forma manual a partir de les factures pagades.

Aquesta nova versió substitueix la primera que es va llençar el curs 2007-2008. Amb una despesa en subministraments de 5 milions de €/any, Sirena ha de permetre mesurar si es compleixen les fites d'estalvi de la Universitat: reduir un 25% els consums pel 2014.

Cada any, a partir de les dades recollides, es genera un informe SIRENA amb el resum de despeses tenint en compte la superfície construïda. Això ha permès veure que en els últims 2 anys encara que la superfície construïda ha estat la mateixa, el consum d'electricitat ha augmentat. El Marenostrum, el superordinador del Barcelona Supercomputing Center, consumeix un 25% de l'electricitat de tota la UPC i es tracta a part. D'altra banda el consum d'aigua ha baixat des de la sequera del 2008.

Aquesta és una bona mostra de com emprant la tecnologia podem saber quins són els nostres impactes i com poder reduir-los. I feta a casa nostra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada