Cercar en aquest blog

dimarts, 6 de desembre del 2011

La seva factura Cloud (impostos i energia no inclosos)

Versión en castellano
English version

El passat 1 de desembre Gartner va publicar les seves prediccions pel món de les TIC pel 2012 "i més enllà". Una que no m'ha deixat de sorprendre és la que diu que pel 2015 el 80% dels proveïdors de cloud cobraran el cost de l'energia a part, com si fos l'IVA. També prediuen que moltes de les industries que han marxat a la Xina tornaran als EEUU per les complicacions de deslocalitzar producció i per l'augment dels preus de l'energia.

Ja he comentat aquí en una altra ocasió que la pujada dels preus de l'energia modificaran l'us i com entenem les Tecnologies de la Informació. I els grans actors d'aquest món estan fent moviments que em fan entendre que també ho veuen així. Per exemple, malgrat el seu darrer anunci d'abandonar la recerca per abaratir el preu de l'energia fotovoltaica, Google és un gran inversor en parcs eòlics (tant terrestres com marins) i cobertes fotovoltaiques. A banda de minimitzar les seves emissions, jo crec que a Google saben que el seu negoci depèn de la disponibilitat d'energia i que assegurar-se una font que no depengui de les fluctuacions dels preus del petroli és estratègic pel seu negoci.

Una altra gran companyia que aposta clarament per un nou paradigma en l'ús de l'energia és IBM. En aquest cas, el gegant blau està invertint fortament per ser un referent tecnològic en la gestió de les noves xarxes de transport d'electricitat, el que s'anomena Smart Grid. Aquestes noves xarxes permetran dir-li a la teva rentadora "engega't que ara bufa vent i tindrem molta energia barata durant una hora i mitja". I la tecnologia que està desenvolupant IBM ja ha sortit del laboratori. El passat agost la companyia va endegar un projecte pilot on participaven 1.000 llars d'una població mitjana dels EE.UU i està en projectes de millora i conversió de xarxes elèctriques al Brasil i Corea del Sud.

A casa nostra sembla que aquests temes comencen a arrencar. A finals d'octubre es va fer la presentació oficial de la plataforma EnerTIC, un conjunt d'empreses que busquen potenciar i desenvolupar solucions TIC que permetin estalviar energia. El teletreball, el Smart Grid o les Smart Cities són alguns dels camps on volen operar. A banda d'IBM hi participen empreses com BT, Ericsson, Enterasys, Intel, Fujitsu, Siemens o Salicru. A Barcelona s'ha fet la presentació oficial el passat 14 de desembre. Si has assistit deixa'm un comentari amb la teva impressió, si et plau.

Moltes altres companyies simplement estan començant a mesurar i controlar la seva despesa energètica així com les seves emissions de CO2 associades. És un primer pas per conèixer la seva dependència energètica que permetrà després fer canvis per reduir-la. En aquest sentit el mercat s'està omplint de solucions tant de noves companyies com de grans actors que volen posicionar-se com un referent.


Fa temps que moltes veus ens estan advertint que tindrem un gran problema amb la disponibilitat d'energia. Si ens fixem en els grans noms del sector i en els seus passos potser és hora de què nosaltres també ens ho prenem seriosament. I si no estem convençuts, segurament el darrer anunci de pujada de preus de l'electricitat ens empentarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada